Literatuur
- Zijlstra, Bonica (redactie), Parken in Utrecht. Utrecht (Matrijs), 1988 [80 blz. ISBN 90-70482-62-2]. Hierin "Wilhelminapark": blz. 47-58.
1964
- "Plan oostelijke invalsweg ontmoet weinig bezwaar. Utrechters voorgelicht". In: Utrechts Nieuwsblad, 13-06-1964. ("Deze bijeenkomst in het NV-huis, bezocht door een honderd grondeigenaren, bracht wel de zekerheid dat er niet veel bezwaren bestaan tegen het plan." Het gaat om een aansluiting van de nieuwe rijksweg vanuit Hilversum en Amersfoort naar het centrum. Na het kruispunt met de rondweg rond Utrecht komt de oostelijke invalsweg bij de Rembrandtkade de stad in en loopt door tot de Oosterspoorbaan bij de Minstraat. "Om de verbinding met de ringweg bij de Minstraat tot stand te brengen zullen er vele huizen moeten worden gesloopt. In hoofdzaak gaat het om de woningen aan de zuidelijke kant van de Willem de Zwijgerstraat, de Rembrandtkade tussen de Jan van Scorelstraat en Frans Halsstraat, de achtertuinen van de woningen aan de Koningslaan, beide zijden van de Abstederdijk. In totaal gaat het om 230 percelen." De volgende stap is nu het opleggen van een bouwverbod op een strook van 1 km lang en 50 m. breed. "Wanneer medio 1967 of begin 1968 met slopen kan worden begonnen kan de invalsweg er een jaar nadien zijn. Dit moment zal ongeveer samenvallen met het tijdstip waarop ook de nieuwe rijksweg 22 gereed kan zijn." Volgens de prognoses zal in 1985 zo'n 50 % van het verkeer richting Utrecht de binnenstad als bestemming hebben.)
1966 (?)
- "Flatgebouwen in Wilhelminapark zullen nieuwe invalsweg Amersfoort-Utrecht markeren". (knipsel, ontvangen zonder bronvermelding, blijkens de tekst eind 1966 of begin 1967)
Er is een gigantisch plan in de maak, de oostelijke invalsweg, dat de oostzijde van Utrecht grondig zal veranderen.
"Het betreft vrijwel algehele sloping van het mooiste deel van de Wilhelminaparkwijk om ruimte te maken voor grootscheepse flatbouw." Vanaf de weg dient men een
riant uitzicht te krijgen, dus niet op achtergevels, maar op "markante flatgebouwen, talrijke etages hoog."
Daarom moet naast het wegtracé in een flinke strook de bestaande bebouwing gesloopt worden. Zo moet alle bebouwing van de Koningslaan verdwijnen en vervangen
worden door "iets bijzonders". Deze luxe flats worden de scheiding tussen het resterende deel van het park als een brede groenstrook en de oude bebouwing
die overblijft aan de voorkant, en de vele geplande hoogbouw aan de oostkant.
Het proces is begonnen in 1954 met een plan om alles te slopen in de driehoek tussen Prins Hendriklaan - Rembrandtkade - Jan van Scorelstraat.
Toen werd ook bekend dat het St. Antonius Gasthuis vervangen zou worden door flats.
"Rond 1961 werd verklaard dat men in de toekomst rekening zou moeten houden met een reconstructie van het 'gehele' stadsgedeelte tussen de Oosterspoorbaan
en de huidige Rijksweg 22."
Inmiddels is gebleken dat dit alles niet zo gladjes verloopt: er zijn 109 bezwaarschriften tegen de afbraak ingediend. Dat geeft B&W
zoveel werk "dat de behandeling van deze bezwaarschriften kort geleden drie maanden werd uitgesteld.")
1967
- "Stadgenoot wil 'n weg door Wilhelminapark. Tien jaar oud plan weer naar voren. Verbindingsschakel kan van zeer groot nut zijn.". In: Centrum, 25-03-1967, blz. 2 ("De heer P.L.F. Doornbos, Laan van Minsweerd 1" bepleit met veel nadruk een oud plan: komende uit de Burgemeester Reigerstraat moet het verkeer rechtdoor kunnen rijden naar de Prins Hendriklaan. Nu is het park een lelijk verkeersobstakel. "Een bijzonder sterke tegenzin van bepaalde omwonenden van het Wilhelminapark zou men dit maal moeten trachten te overwinnen, door een beroep op het stedelijk sociaal belang in deze, aldus de heer Doornbos. Bovendien, de hier voorgestelde doorverbinding eist hooguit het kappen van enkele bomen, het slechts dempen van een gedeelte van de vijver, terwijl het doorzicht nergens belemmeringen zal ontmoeten." De weg door het Wilhelminapark zal ook een voordeel zijn "voor de nieuwe oostelijke uitgangs- respectievelijk invalswegen, bekend onder de naam R 22 en die via het stadion, zo besluit de heer Doornbos.")
- "Opnieuw protest tegen oostelijke invalsweg. Actie-comité bevreesd voor aanleg van weg door Wilhelminapark". In: Centrum, 25-04-1967. (Het plan voor een weg door het Wilhelminapark wordt door B&W ontkend, maar volgt heel logisch uit het ontwerp van de oostelijke invalsweg als verbining via de Burgemeester Reigerstraat naar het centrum. Het actie-comité is verontwaardigd over de manier waarop de gemeente 106 bezwaarschriften en bloc ongegrond heeft verklaard. Het college borduurt voort op het door de overgrote meerderheid van de bevolking verfoeide 'plan Feuchtinger', dat alweer 10 jaar oud is en nu achterhaald. Er zijn wel betere alternatieven voor de oostelijke invalsweg mogelijk, zoals het plan Rubenslaan. Dat plan ziet de Rubenslaan als ontsluiting voor de Uithof en zal in 2030 klaar zijn. Maar B&W laten dat nu alleen maarv als reserve liggen. "Adressante betoogt verder, dat b. en w. het tunnelplan eerder aanvaardbaar hebben genoemd en dat de heer Van 't Hullenaar heeft berekend, dat het voldoende is vijftien huizen te slopen." Tenslotte wordt erop gewezen dat de oostelijke invalsweg aansluit op het westelijke deel van de Ringweg en tegen dat deel heeft de rijksoverheid bezwaar [lees: de singeldemping - jp].)
- "Tegen invalsweg-oost 70 bezwaren bij GS. Nieuwe protesten tegen besluit gemeenteraad". In: Nieuw Utrechts Dagblad, 17-06-1967. (De ruim 100 bezwaren die eerder bij de gemeente werden ingediend waren voor een groot gedeelte gelijkluidend. De Gedeputeerde Staten kregen heel verschillende bezwaarschriften met andere bezwaren. Zo stelt een van de indieners dat de gemeente de belangen dient van mensen die in Utrecht hun geld komen verdienen, om het elders uit te geven. Een oud-raadslid noemt het Wilhelminakwartier: "het stadsdeel dat de gemeente beoogt te vernieuwen, terwijl het op de monumentenlijst zou moeten staan.")
1992
- "Poitiepost voor huis minister Dales". In: Utrechts Nieuwsblad, 09-01-1992, blz. 3 (Sinds de aanslag op het huis van staatssecretaris Kosto (justitie) worden de Nederlandse bewindslieden extra beschermd)